Căile naturale de imunizare a organismului
Este mult mai uşor să prevenim decât să vindecăm!
 
 
Sistemul imunitar al organismului omenesc reprezinta rezistenta organismului la infectii si boli. Cu ajutorul lui reusim sa ne adaptam la mediul inconjurator.

La baza imunitatii se afla anticorpii, compusi chimici complecsi produsi de organism dupa aproximativ 7-10 zile de la contactul cu antigenul (bacterie, virus, parazit etc.).

Intrarea in colectivitate reprezinta un moment important, in care copiii intra in contact cu diversi agenti patogeni. Colectivitatea reprezinta un fel de vaccinare naturala si nespecifica. Tratati corect, copiii vor fi in fiecare an mai puternici. 

Pana acum, o parte din copii a fost vaccinată pentru a produce anticorpi pentru anumite boli specifice (difterie, tetanos, poliomielita, pertusis, hepatita B, haemophilus influenzae, tuberculoza).

Pentru a face fata celorlalti agenti patogeni des intalniti in sezonul rece (diverse tulpini virale, boli infectocontagioase etc.), este necesar sa sustinem imunitatea nespecifica.

O alimentatie corecta ajuta reinnoirea zilnica a acestor celule raspunzatoare de apararea a organismului. Meniul gradinitei Montessano are un rol important in sustinerea cu succes a imunitatii nespecifice a copiilor. O alimentatie bazata pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, indulcitori naturali, hrana proaspata, preparata zilnic.

Conform Ayurveda (cel mai vechi sistem medical documentat istoric) dimineata este perioada din zi in care organismul are o activitate maxima pentru reconstructie, regenerare, crestere (perioada Kapha). De aceea este important sa aducem un aport nutritiv de calitate superioara perfect biodisponibil.


In perioada Septembrie-Martie, recomand Cocktail-ul apicol pentru copii, 20-21 zile/luna in fiecare dimineata 1-2 lingurite (cu exceptia cazurilor particulare de alergii la una sau mai multe componunte). El contine produse ale stupului dupa cum urmeaza:

  • miere (un sortiment specific pt copii),
  • polen crud - congelat
  • propolis (pulbere și/sau extract gras )
  • apilarnil
  • laptișor de matcă

Proprietățile terapeutice ale unui coktail apicol din miere, polen, propolis, lăptișor de matcă, apilarnil, păstură, sunt legate de bogăția mare de elemente nutritive ale tuturor produselor apicole componente.

Mierea: are efect antibacterian, antibiotic, anti-carii, antiinflamator, biostimulator, curativ, depurativ, emolient, energetic, emulsionant al grăsimilor , imunostimulant, stimulează reglarea epiteliilor, endoteliilor şi a membranelor celulare, laxativ, nutritiv, tonic cardiac, regenerativ pentru ţesutul conjuctiv, vindecă plăgile;

Polenul: măreşte imunitatea, creşte nivelul de alfa şi beta-globuline în serul sanguin, scade nivelul colesterolului, reglează greutatea corporală, facilitează funcţionarea creierului, stimulează producerea substanţelor organice, stimulent, întăreşte vasele capilare, întăreşte inima, întăreşte sistemul imun, tonic;

Propolisul: proprietăţi antibacteriene şi împotriva radiaţiilor, antialergic, antibacterial, antibiotic, antihemoragic, antiherpetic, antiinflamator, antiinfecţios, dezinfectant, antimicrobian, antioxidant, antiseptic, antispastic, anti-sudorific, anti-stress, anti tumoral, antiviral, cicatrizarea şi regenerarea epiteliilor şi endoteliilor, conservant, energizant, revitalizant, tonic, acţiune imunostimulantă , măreşte rezistenţa organismului la bolile infecţioase, stimulează regenerarea ţesutului etc.

Lăptișorul de matcă: previne și tratează o serie de afecțiuni, dar are și un rol important în regenerarea organismului: este un stimulent biologic cu acțiune energetică și regeneratoare asupra organismului; este un tonic general fizic și psihic; are efect antiviral, antibiotic şi antiinflamator, combate oboseala, conţine tot complexul vitaminic B denumite “vitaminele fericirii” având un efect benefic asupra psihicului uman, fortifică sistemul imunitar, anihilează radicalii liberi şi facilitează sinteza vitaminei D, care este importantă pentru absorbţia calciului; este o sursă de acetilcolină, are efect antianemic, îmbunătăţeşte memoria; protejează de îmbolnăvirile cu fungi (micoze); reduce nervozitatea, starea de tensiune psihică; are rol pozitiv asupra creşterii organismului; accelerează vindecarea rănilor şi a oaselor lezate; are efect antiinflamator, anti-tumoral.

In cazaul copiilor alergici recomand produse speciale, in functie de fiecare caz, cum ar fi: gemoderivatele pe baza de coacaz negru, calin, macese, muguri de mesteacan, muguri de brad etc.

Uleiul de ficat de cod, introducerea maceratului de muguri de brad, susanul alb si migdalele crude reprezinta un ajutor important in problemele de metabolizare a calciului si vit.D.

Recomand analiza "dozarea 25-hidroxivitaminei D", pentru a verifica rezervele de vit.D.

Preparatele pe baza de echinaceea sunt foarte eficiente atat in preventia imbolnavirilor repetate cat si in tratarea infectiilor - cateva exemple de produse: Imunogrip junior, Echinaceea (Child life), Imunomix, Imunobaby, in functie de fiecare caz. Atenţie! Echinaceea se intrerupe cu 2-3 saptamani inaintea vaccinarilor sau nu se administreaza in caz de boli autoimune !

Suplimentarea alimentatiei cu preparate de cătină in fiecare dimineata, pentru un aport optim de vitamina C naturala. Parintii pot să prepare singuri produsele din catina (ex. amestec pe bază de miere şi cătină) sau pot achiziţiona produse existente pe piata.

Pentru purificarea si dezinfectia aerului in perioadele de epidemii virale: recomand difuzoarele pe baza de ultrasunete cu uleiuri volatile cu grad inalt terapeutic - Lavanda, Eucalipt, Brad, Grapefruit, Purification.

© 2016 Dr. Alexandra Ghement, medic homeopat Montessano All Rights Reserved