Yoga Kids
Curriculum de sanatate Montessano - optional

Coordonator: Zina Nichita, Instructor de yoga pentru copii, acreditat de Yoga Alliance International.

Obiective Generale:

Obiectivul principal al claselor de yoga este mentinerea si dezvoltarea sanatatii fizice si emotionale a copiilor, prin exercitii de respiratie, detensionare prin joaca si miscare, cresterea stimei de sine prin satisfactia pe care o au cand realizeaza posturile sau cand se implica in jocuri.

Temele claselor de yoga sunt corelate cu calendarul multi-cultural specific conceptului educational Montessano.

Pe langa obiectivul de sanatate, clasele de yoga kids au ca obiectiv transmiterea de informatii despre cultura popoarelor prin intermediul pozitiilor si jocurilor specifice yoga.

Inclus in curriculum: NU, cursul este optional dar recomandat, avand in vedere beneficiile pentru dezvoltarea echilibrata a copiilor.

Adresare:

Programul este destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani, grupele fiind constituite diferentiat pe categorii de varsta. Activitatile sunt organizate si adaptate varstei si nevoilor copiilor.

Ce este yoga pentru copii si care sunt beneficiile practicarii de catre copii?

Prin joaca si posturi adaptate varstei copiilor se urmaresc cresterea flexibilitatii corpului, coordonarea miscarilor, dezvoltarea echilibrului si a orientarii spatiale, cooperarea intre copii, dezvoltarea imaginatiei prin crearea de povesti.

Ce beneficii aduce yoga copiilor?                                                                   - Imbunatateste echilibrul si concentrarea                                                       - Creste tonusul muscular                                                                               - Faciliteaza conectarea in grup prin implicare si interactivitate                           - Responsabilizeaza prin participarea in echipa si respectarea regulilor clasei     - Permite detensionarea fizica si emotionala prin miscare si respiratie

Desfasurare:

O zi pe saptamana pe parcursul intregului an scolar, in incinta gradinitei si scolii.
Durata unei sesiuni de grup este de 50 minute.

Metoda de Predare:

Cum se desfasoara ora?
Clasele de yoga sunt interactive, copiii participa activ pe tot parcursul orei la jocuri, sunt incurajati sa descopere singuri miscari de incalzire, posturi, sa inventeze povesti.

Fiecare ora are o tema care respecta calendarul multi-cultural din programa educationala a scolii. In plus, la fiecare clasa stabilim o intentie: lucrul in echipa, exersarea unei posturi, respectarea regulilor grupului etc. astfel incat copiii sa se obisnuiasca cu conceptul de intentie sau obiectiv.

Continutul orei:

Salutul / Exercitii de incalzire/ Povestea care se bazeaza pe Asane (Posturi), pe exercitii de respiratie coordonata cu miscare si concentrare / Jocuri / Relaxare.
Ora este adaptata nevoilor copiilor si starii lor din ziua respectiva.

Instructor:

Zina Nichita, Instructor de yoga pentru copii, acreditat de Yoga Alliance International, fondatoarea proiectului educational GOKID.ro

Imi plac copiii si energia lor, imi place yoga si atunci mi-am propus sa aduc yoga mai aproape de copii si de parintii lor. Am urmat cursul de Instructor de Yoga pentru copii cu Cayetana Rodenas (http://www.yogakidsworld.com/) si sunt entuziasmata sa ma intalnesc cu copiii si sa-i implic in jocuri si exercitii de echilibru, concentrare, orientare si imaginatie.

Feedback:

Parintii primesc newsletter lunar privind activitatile si progresele copiilor si sunt invitati sa participe la intalnirile anuale organizate de profesor si conducere.