Limba engleza
Curriculum multi-cultural Montessano

Fondator si Coordonator: Jolly English - conform studiilor stiintifice, Jolly Phonics este cea mai eficienta metoda britanica de deprindere a scriscititului, parte din curicula britanica de invatamant de stat din 1996.

Obiective Generale: Limba engleza este inclusa in curriculum, iar predarea in stil Jolly English este special conceputa pentru varsta scolarului si in conformitate cu abilitatile cognitive ale acestuia, avand ca obiectiv principal familiarizarea acestuia cu limba engleza prin activitati specifice varstei si capacitatilor sale.

Adresare: Copiilor cu varsta 6-12 ani.

Inclus in curriculum: DA, cursul este inclus in CURRICULUM MULTI-CULTURAL MONTESSANO, reprezentand totodata o disciplina obligatorie conform curriculumului national.

Desfasurare: De trei ori pe saptamana, in sala de clasa a scolii. Durata unei sesiuni este de 50-60 de minute. Totodata, pe parcursul ciclurilor de invatare, engleza este folosita la nivel conversational de catre asistentul invatatorului.

Metoda de Predare: Cursul de limba engleza imbina elementele de vocabular si pe cele conversationale cu elementele de constientizare fonetica, scris si citit in limba engleza, asa cum apar prescrise de metoda Jolly Phonics. Cursul prezinta o abordare deosebita din punctul de vedere al deprinderile si competentelor pe care un scolar le poate dobandi, fiind unul dintre putinele cursuri de acest fel disponibile. Jolly English se concentreaza pe abilitatile de receptare si pe cele de producere a mesajelor orale, fiind prin excelenta un curs pentru copii. Cursul Jolly English exceleaza si prin aceea ca metoda sa vizeaza nu numai predarea limbii straine, ci si formarea deprinderilor de lucru in clasa, grup, pereche, individual, precum si educarea deprinderii de a invata. Cursul tine seama si de caracteristicile pshilogice ale varstei, educand modele comportamentale integrate intrun sistem coerent de interactiune a tuturor copiilor in contextul social al grupei de varsta.

Exemple de Activitati: Jocuri cu miscare pe baza unui vocabular simplu; Activitati in grup, pereche, individuale, joc de rol; Interpretare de cantece didactice; Lectura pe imagini; Scurte dialoguri.

Achizitiile Copilului: In primul semestru, vom invata la modul ludic, prin poveste, joc si cantec, cum sa reprezinte intr-un singur fel cele 42 de sunete din limba engleza, pe care le vor combina in diverse moduri pentru a obtine cuvinte si propozitii. In semestrul al II-lea vor avansa in codul complex al limbii engleze, cei mici vor intelege ca unele sunete pot fi scrise in mai multe moduri (ex: /ee/ se poate reprezenta grafic si ca /ea/ si ca /y/, vor invata scrierea alternativa a vocalelor, vor face numeroase exercitii de dictare si scriere independenta, pornind de la un suport vizual, vor invata cuvinte-capcana, vor citi carti.
Organizarea tematica:
- Copilul despre sine: nume, însusiri fizice, partile corpului, stari fiziologice
- Universul familiar: culori, jucarii, jocuri, mancare, haine
- Familia: membrii familiei, ocupatii sau pozitii sociale, petreceri
- Casa: mobila, obiecte
- Scoala: obiecte specifice
- Animale: animale de companie, animale salbatice
- Vremea: descrieri simple
- Copilul si lumea înconjuratoare: gradina (animale, plante)
- Activitati: activitati pentru timpul liber sau sportive
- Cultura si civilizatie: nume si prenume tipice, cântece si poezii, mici piese de teatru

Feedback: Parintii primesc newsletter lunar privind activitatile si progresele copiilor si sunt invitati sa participe la intalnirile anuale organizate de profesor si conducer.