Comunicare ESPERE
Ateliere de Comunicare ESPERE cu Cati Calin

Desfasurare: Bilunar, durata unei sesiuni este de 50 de min. Programul se desfasoara in sala de clasa sau afara, in curtea unitatii.

Acest program se bazeaza pe Metoda ESPERE®, care este o pedagogie a comunicării elaborată de psihosociologul francez Jacques Salomé. Ea este utilizată de peste 30 de ani ca un instrument practic de comunicare şi relaţionare interpersonală.

Obiectivul Metodei ESPERE® este acela de a sprijini “ dezvoltarea unui alt mod de a relaţiona cu oamenii, cu viaţa, în armonie cu aspiraţiile noastre cele mai profunde: bunăstarea, pacea, avântul, convieţuirea şi dragostea” (Jacques Salome).

Metoda se bazează pe:

  • nouă modalitate de a privi procesul de comunicare,

  • conceptele structurante - conceptele care ajută la structurarea comunicării şi a relaţiilor interpersonale

  • regulile de “igienă relaţională” care te ajuta sa pastrezi sanatatea relatiilor tale şi

  • instrumentele sale specifice care te ajuta sa gestionez ceea ce ai de gestionat, sa inchei ceea ce ai de incheiat si sa vindeci ceea ce ai de vindecat.

 

Metoda ESPERE® este aplicabilă în cele mai diverse câmpuri relaţionale – relaţia cu sinele, relaţia adult – copil, relaţiile intre copii, colegiale, de prietenie, în educaţie, în ascultarea limbajelor corpului etc.

Programul a fost dezvoltat pentru ca programa scolara cuprinde multe lucruri, insa nu cuprinde suficient cum sa comunicam pentru a avea relatii armonioase, pentru a depasi conflictele si dezamagirile, pentru a ne realiza visele. Tocmai de aceea dorim sa acordam copiilor sansa de a invata de mici cum anume sa comunice pentru a-si putea construi o viata implinita, cu energie si creativitate.

Programul se va desfasura prin joc si exercitiu prin care copiii vor deprinde cum sa foloseasca comunicarea relationala. Copiii se vor exprima si vor comunica prin joc de rol, desen, modelaj, lucru in echipa. Vom profita de toate oportunitatile pentru a exersa cum sa comunicam relational, in loc de a reactiona si dauna relatiilor.

Parintii vor primi la sfarsitul fiecarei intalniri descrierea instrumentelor deprinse la ora, cu exemple si articole, si vor putea adresa intrebari concrete la intalnirea cu parintii pentru a afla mai multe.

Copiii vor fi invitati sa aduca exemplele lor concrete si pornind de aici vom gasi si vom exersa moduri noi de a face fata provocarilor permanente legate de comunicare.

 

Despre Cati Calin 

Cati Calin este psiholog și trainer în comunicare relațională prin Metoda ESPERE® la Centrul de dezvoltare personala AmaneSer. Este acreditata de Institutul ESPERE International. Are o experiență de 16 ani în training, consultanta și resurse umane. De 10 ani s-a dedicat transmiterii Metodei ESPERE® ca moderator de grupuri de dezvoltare personala, programe de formare special concepute pentru copii, profesori, educatori, părinți și organizații. Este mama de 9 ani. Citeste articolele scrise de Cati Calin pe amaneser.ro.

 

„Adesea nu observăm resursele inepuizabile din noi înşine şi din celălalt.” Jacques Salomé 

 O puteti asculta pe Cati Calin si in cateva inregistrari video ale Centrului Amaneser.

 Metoda ESPERE® inseamna Energia Specifica Pentru o Ecologia Relationala Esentiala.

 Este o pedagogie a comunicarii interpersonale creata de psihosociologul si scriitorul Jacques Salome pentru a contrabalansa sistemul disfunctional de comunicare pe care il traim in viata de zi cu zi si in activitatea noastra profesionala si personala.