Program educational de baza
Ajuta-ma sa gandesc singur!

Toate experientele zilnice ale copilul contribuie la dezvoltarea intelectului si a caracterului sau. Experienta de zi cu zi a fiecarui copil este ca un fulg de zapada, este unica.. De aceea in scoala Montessano se pregateste cu atentie mediul scolar tinând cont de specificul dezvoltarii psihologice a copilului cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani si în acord cu pedagogia Mariei Montessori.

Bazându-se pe acestea, profesorul propune materialele si activitatile prin care copilul poate explora sala de clasa si lumea din jurul lui, pornind de la întreg la detaliu si inapoi la intreg din nou, deoarece in Univers stau ascunse toate tainele cunoasterii. In sala de clasa, materialele sunt aranjate pe rafturi fiind grupate pe arii curiculare: Limbaj, Matematica, Stiinte, Istorie, Geografie, Lectura si liniste, Limba straina, Arta, Anatomie & Biologie & Zoologie.

Se porneste astfel in calatoria descoperirii ariilor curriculare cu cateva mari povesti: Dumnezeu care nu are maini, Istoria aparitiei vietii, Istoria aparitiei omului, Istoria scrisului, a geometriei s.a. care au rolul de a le stimula imaginatia, creativitatea dar si disponibilitatea de a invata singuri. Copiii devin astfel foarte calmi si multumiti sa lucreze, in comunitatea de scoala, la gasirea conexiunilor si ratiunilor intre lucruri. Pas cu pas, copilul scolar contribuie direct la dezvoltarea si constructia lui interioara.

 

Obiective Generale:  

Obiectivele generale la scoala sunt cele inscrise in programele scolare regasite in Curiculum National si aprobat de Ministerul Educatiei.

In Scoala Montessano, ne propunem sa oferim o solutie fiabila parintilor care cauta o educatie armonioasa, atractiva, motivatoare si nu in ultimul rand, o educatie care sa asigure obtinerea de performante scolare.

Obiectivele scolare le atingem bazandu-ne pe particularitatile psihologice ale copilului de la varsta de 6 – 12 ani: imaginatie si creativitate.

Adresare: Copiilor cu varsta intre 6 si 11 ani (scoala primara, clasa pregatitoare si clasele I – IV).

 

Discipline
Incluse in curriculumul national - program educational de baza

Clasa pregatitoare, clasele I-II: Arte vizuale si lucru manual, Comunicare in limba romana, Matematica si explorarea mediului, Educatie pentru societate, Educatie fizica, Limba moderna – limba engleza, Muzica si miscare, Religie.

Clasa aIIIa: Limba si literatura romana; Matematica; Stiinte ale naturii; Educatie civica; Religie; Muzica si miscare; Arte vizuale; Abilitati practice; Joc si miscare; Educatie fizica; Limba moderna – limba engleza

Clasa aIVa: Limba si literatura romana; Limba moderna – limba engleza; Matematica; Educatie plastica; Cultura civica; Istorie; Geografie; Religie; Educatie fizica; Stiintele naturii; Educatie Tehnologica; Educatie muzicala

Incluse in curriculum-ul Montessori: Marile Povesti "Dumnezeu nu are maini", "Aparitia si Evolutia Lumii Vii", "Aparitia si Evolutia Omului", "Istoria Scrisului", "Istoria Numerelor";

Incluse in curriculum-ul de sanatate Montessano: Copilul Curator, Viata Activa, Copii Intelepti, Copilul Spiritual, Bucatarii Sanatatii. Pentru descrierea fiecarui program educational, vezi sectiunea Programe de Sanatate.

Incluse in curriculum-ul multi-cultural Montessano: Limba engleza, Literatura popoarelor si civilizatiilor, Muzicantii Voiosi (muzica popoarelor si civilizatiilor, muzica clasica si studiu individual la pian), Arte vizuale, educatie plastica si dramatica. Pentru descrierea fiecarui program educational, vezi sectiunea Programe Complementare.

 

 

Desfasurare: Programul Educational de Baza se desfasoara cinci zile pe saptamana, in doua cicluri: ciclul de dimineata este destinat predarii (8:30 – 11:30) si indeplinirii responsabilitatilor comunitatii (11:30 – 12:00), iar ciclul de dupa-amiaza (13:30 – 15:30) este destinat consolidarii cunostintelor (doua zile/saptamana), respectiv programelor de sanatate si complementare (trei zile/saptamana).

 

Profesor: 

Programul educational de baza este sustinut de echipa pedagogica a Montessano.

Programele de sanatate si complementare sunt sustinute de profesorii colaboratori Montessano, specialisti pe fiecare disciplina. Citeste despre fiecare profesor in descrierea Programelor de Sanatate si Complementare.

Metoda de Predare:
Metoda de predare si invatare Montessano imbina:

- elementele din sistemul traditional, necesare pentru integrarea cu succes a copiilor in sistemul educational national: manuale, caiete si alte materiale auxiliare – teste, lucrari, proiecte, culegeri diverse de exercitii, testari nationale (la finalul claselor a II-a si a IV-a), participarea la diferite concursuri scolare recomandate de Ministerul Educatiei si Inspectoratele Scolare, biblioteca complexa si completa care cuprinde carti de cultura generala, literatura scolara obligatorie pentru invatamantul primar, carti despre istoria civilizatiilor ce completeaza informatiile din aria de multiculturalitate.

- elementele specifice pedagogiei Montessori: baza de materiale didactice originale Nienhuis (necesare pentru explicarea si intelegerea concreta a conceptelor abstracte), Educatia Cosmica (predarea de la general catre particular, prin intermediul Marilor Povesti si a Proiectelor de consolidare a cunostintelor de cultura generala; o zi/saptamana este alocata Educatiei Cosmice si Proiectelor de Consolidare), mediul educational amenajat conform standardelor Montessori, predarea centrata pe nevoile specifice etapei de dezvoltare 6-11 ani si pe interesele fiecarui copil, respectarea principiilor Montessori in interactiunile din cadrul comunitatii de scoala precum si a intregii comunitati Montessano.

- elemente specifice Educatiei Holistice de Sanatate si de Multi-Culturalitate Montessano, descrise in sectiunile Programe de Sanatate si Programe Complementare;

 

Achizitiile Copilului

Copilul dobandeste abilitatile si capacitatile necesare educatiei pentru viata: gandire libera, organizata si creativa; capacitate de comunicare si ascultare eficiente; capacitate de concentrare si disciplina a invatarii/muncii; deprinde tehnici de memorare inteligenta; exerseaza leadership-ul, antreprenoriatul si intelege valoarea cooperarii si a echipei/comunitatii; are responsabilitatea propriei educatii, prin invatarea de placere, transpunerea informatiilor in viata de zi-cu-zi si auto-evaluarea propriilor cunostinte; integreaza educatia ca proces care insoteste viata, prin intelegerea utilitatii si frumusetii ei, precum si prin respect pentru educatie, mediul educational si pentru cei implicati in acest proces;

Copilul dobandeste cunostintele aferente obiectivelor curriculum-ului national romanesc la fiecare nivel de varsta si este pregatit pentru rigorile si cerintele sistemului traditional romanesc, pentru a asigura premisele integrarii cu succes in acest sistem: prin activitati ce pleaca de la senzorial, practic catre abstract; prin lucrul cu materiale montessori dar si cu materiale scolare: manuale, caiete si alte materiale auxiliare – teste, lucrari, proiecte, culegeri diverse de exercitii, testari nationale (la finalul claselor a II -a si a IV-a), participarea la diferite concursuri scolare recomandate de Ministerul Educatiei si Inspectoratele Scolare.

Copilul apartine de o comunitate care are ca valori un stil de viata sanatos, care promoveaza alimentatia sanatoasa, gestionarea propriilor emotii, empatia si voluntariatul, apropierea de natura si angajamentul pentru dezvoltarea durabila, o viata activa in aer liber si un mediu de sanatate fizica, psihica, emotionala si spirituala (fara alimente nesanatoase, televizor, telefoane mobile, discriminare de orice fel, lipsa de respect sau bune-maniere etc.).

 

Feedback: Parintii primesc newsletter lunar privind activitatile si progresele copiilor si sunt invitati sa participe la sedintele cu parintii precum si la intalnirile bilaterale parinte-invatator.