Maria Montessori - O scurta biografie

Nascuta in 1870, in regiunea Ascona din Italia, Maria Montessori a fost, de-a lungul intregii sale vieti, cu un pas inaintea contemporanilor sai: la 26 de ani, ea a devenit prima femeie medic din Italia. In activitatea sa ca medic la diverse spitale din Roma, Maria Montessori a luat contact atat cu copiii saraci, cat si cu pacientii bolnavi mintal, veniti la azil pentru tratament. Ea si-a dat seama ca in mediul nefinisat in care copiii erau tratati sau locuiau, acestia aveau nevoie atat de stimuli si de activitati tactile, cat si de un mediu adecvat. Bazandu-se si pe studiile a doi francezi, care dezvoltasera o tehnica de educatie cu ajutorul simturilor, Maria Montessori si-a dezvoltat o intreaga teorie de reforma sociala prin educatie, teorie pe care urma sa o dezvolte de-a lungul intregii sale vieti.

La 36 de ani, Maria Montessori a renuntat la activitatea sa de medic si de profesor la Universitate si, profitand de posibilitatea de a lucra cu copiii normali ai muncitorilor din districtul San Lorenzo al Romei, a infiintat „Casa dei Bambini”. Acolo, copiii au avut la dispozitie unele dintre materialele dezvoltate de Maria Montessori. Tot acolo, copiii au avut acces la activitati prin care sa se dezvolte natural, prin ei insisi, sa absoarba cunostinte din mediul lor, prin materiale auto-didacte, neasistati de adulti. Metoda pe care Maria Montessori incepuse sa o dezvolte s-a raspandit rapid atat in Europa, cat si peste Ocean, in America.

Pe parcursul intregii sale vieti, pana in 1952, in Olanda, Maria a trait o perioada dificila cauzata de razboi si de opozitia sa fata de regimul lui Mussolini. A fost nominalizata de trei ori la Premiul Nobel si a avut o baza solida de studiu in biologie, matematica, psihiatrie si antropologie. Maria Montessori a studiat de-a lungul vietii sale copii de rase si culturi diferite, din intreaga lume, dandu-si seama de universalitatea legilor dezvoltarii umane si de faptul ca, atunci cand copiilor li se ofera un mediu propice, ei se dezvolta armonios, independenti si dornici sa exploreze cat mai mult posibil lumea din jurul lor: „Trebuie sa-l ajutam pe copil sa actioneze de unul singur, sa doreasca de unul singur, sa gandeasca de unul singur; aceasta este arta celor care aspira sa serveasca spiritul”. (Educatia pentru o Noua Lume).

Mario Montessori s-a nascut in 1898 si a fost unicul fiu al Mariei Montessori. Desi nu a avut o educatie formala in calitate de profesor, dragostea sa pentru copii si intelegerea intuitiva a muncii mamei sale l-au ajutat sa fie alaturi de aceasta de-a lungul intregii sale vieti, in calitate de partener de afaceri şi consilier personal.

In anul 1929 Maria Montessori si fiul ei Mario au infiintat Association Montessori Internationale. Localizata in Olanda, misiunea AMI era de a supraveghea scolile si societatile din lume implicate in promovarea abordarii Mariei Montessori in ceea ce priveste educatia. De asemenea, AMI, prin intermediul lui Mario, au infiintat in 1976 un program de training al profesorilor.

Dupa moartea mamei sale, Mario a continuat in mod activ sa raspandeasca abordarea Montessori in intreaga lume prin conferintele pe care le-a sustinut si prin cursurile de training pe care le-a condus.
In 1956 el a publicat cartea Tendintele Umane si Educatia Montessori.
Pentru dedicatia si munca sa in ceea ce priveste copiii si educatia, lui Mario Montessori i s-a acordat in 1970 titlul onorific de Doctor de catre Edgediffe College.

Axa timpului
1870, 31 august – se naste la Chiaravalle, Ancona, Italia
1890 – incepe Cursurile de Matematică si Stiinte la Universitatea din Roma
1892 – incepe cursurile medicale
1896 – primeste titlul medical de „Prima femeie medic din Italia”
1898 – se naste Mario Montessori
1899 – este numita director al Scolii pentru Retardati Intelectual
1907, 6.01 – Prima Casa dei Bambini in districtul San Lorenzo din Roma
1909 – primul curs de training Montessori este tinut la Citta del Castello
1910 – se publică Metoda Montessori
1913 – prima vizita in Statele Unite ale Americii
       – Se deschide prima scoala Montessori in Spania
1914 – se publica Manualul Dr. Montessori
1915 – a doua calatorie in SUA
1919 – primul curs in Marea Britanie
1922 – prima Casa a Copiilor este deschisa in Austria
1924 – guvernul Mussolini sprijina Montessori
1929 – se infiinteazaa Association Montessori International (A.M.I.) la Berlin
       – are loc primul Congres Montessori in Danemarca
1934 – Mussolini inchide toate scolile Montessori din Italia
       – Maria Montessori paraseste Italia si pleaca sa locuiasca in Spania
1935 – A.M.I. se muta la Amsterdam
1936 – se stabileste in Olanda
1939 – izbucneste al Doilea Razboi Mondial
       – Maria Montessori pleaca in India
1946 – se reintoarce la Amsterdam
1947 – conferinte in India
1948 – Ce ar trebui sa stii despre copilul tau si Descoperirea Copilului
1949 – viziteaza Pakistan, Italia, Franta, Austria, Marea Britanie si Irlanda
       – Se publica Mintea Absorbanta
       – Este nominalizata la Premiul Nobel
1950 – tine conferinte in Norvegia si Suedia, vorbeste la Conferinta Natiunilor Unite despre Anul International al Copilului, este nominalizata din nou la Premiul Nobel pentru Pace
1951 – conduce un curs de training in Austria
       – Este nominalizata pentru a treia oara la Premiul Nobel pentru Pace
1952 – moare in Olanda