10 reguli Montessori

Iata mai jos, cele 10 reguli Montessori pentru adulti, asa cum au fost publicate in “Around the Child”, publicatie Montessori, India (traducerea ne apartine).

  1. Niciodata sa nu atingeti un copil fara a-i cere permisiunea sau fara sa fi fost invitat de catre acesta.
  2. Niciodata nu vorbiti de rau copilul in absenta lui.
  3. Concentrat-va pe dezvoltatarea si imbunatatirea a ceea ce este bun in copil.
  4. Fiti meticulosi si constanti in grija fata de mediu. Invatati copilul cum se folosesc corect lucrurile din mediul sau inconjurator si care este locul lor.
  5. Intotdeuna raspundeti chemarii copilului, ascultati-l si raspundeti-i.
  6. Participati activ si ajutati copilul sa stabileasca relatia cu mediul, insa faceti un pas in spate si observati-l doar, imediat ce relatia sa cu mediul a fost stabilita.
  7. Respectati copilul care a facut o greseala si nu il corectati in mod direct. Interventiti ferm numai daca foloseste gresit elementele din mediul inconjurator sau daca actiunile copilului sunt periculoase pentru el insusi sau pentru cei din jur.
  8. Respectati copilul care se odihneste sau care observa lucrul altor copii, nu ii distrageti atentia si nu il obligati sa faca altceva sau sa participle la acea activitate.
  9. Ajutati copilul nehotarat sau dezorientat sa aleaga sau sa gaseasca materialele de care are nevoie.
  10. Repetati prezentarile materialelor pentru copiii care inca nu le-au invatat, care au nevoie sa le repete, care inca nu le stapanesc corect. Faceti acest lucru prezentand materialele cu drag, cu grija, folosind cuvinte blande. Fiti mereu prezenti pentru copilul care are nevoie si distantati-va putin de copilul care stapaneste mediul si materialele, lasandu-l sa lucreze individual.

Pe scurt : Fiti cea mai buna versiune a voastra pentru copil.

Traducere de Cristiana Balaceanu