Copiii, toți, sunt artiști

”Oamenii mari m-au povăţuit să le las încolo de desene cu şerpi boa, fie întregi, fie spintecaţi, şi să-mi văd mai degrabă de geografie, de istorie, de aritmetică şi de gramatică. Aşa s-a făcut că, la vârsta de şase ani, am părăsit o strălucită carieră de pictor.” – Antoine de Saint-Exupéry, Micul Prinț

Foto din galeria Kinderpedia Montessano, Picasso picta jucauș

Fiecare copil aste un artist, este suficient ca adulții din jurul lui să observe și să îl încurajeze,  astfel încât cel mic să aibă încredere în capacitățile sale creatoare extraordinare.

Acestea fiind spuse, haideți să încarcăm câteva activități creative și amuzante, extrase dintr-un caiet de lucru, care se numește Tate kids, Modern Art, Activity Book. Conținutul este inspirat de opere de artă de la Galeriile Tate (Tate Galleries) din Londra. Pentru mai multe activități, accesați http://www.tate.org.uk/kids .Veți găsi pe site-ul muzeului, zeci de activități creative și jocuri. Vă veți distra și, totodată, veți învăța despre arta modernă. De asemenea, veți exersa limba engleză, fiindcă explicațiile sunt în limba engleză.

Extra ordinarul de fiecare zi
Fântână  a lui Marcel Duchamp un simbol al artei secolului XX. Reprezintă un pisoar dintr-o toaletă publică pus invers. Pe el este scris numele ”R. Mutt”. Marcel a înnobilat obiectele și i-a făcut pe privitori să le privească într-o lumină complet diferită. A numit aceste obiecte ” produse finite”.
Alege și tu un lucru din jurul tău și privește-l într-un mod diferit. Pune-l cu fundul în sus. Rotește-l. Privește-l dimineața. Uită-te la el noaptea, cu o lanternă. Dacă de obicei stă pe jos, pune-l sus. Dacă de obicei stă sus, pune-l sub masă. Desenează-l .

Combinații de culoare

In anii 1940, Henri Matisse s-a îmbolnăvit atât de rău încât nu a mai putut să picteze, așa că, imobilizat la pat, s-a apucat să facă colaje. Decupajele sale erau strălucitoare și expresive. Se spune că a dat formă culorii.  Opera reprezentativa este Melcul care este imaginea abstractă a unui lucru real, iar spirala blocurilor de culoare seamănă cu o cochilie de melc. Melcul face parte dintr-o serie de lucrări numite Cut-outs- Decupaje. Henri a făcut și un vitraliu uriaș pentru La Chapelle du Rosaire pe care il putem admira aici: http://chapellematisse.com/

Combină și tu roșu aprins cu galben strălucitor și violet spectaculos. Pictează fiecare coală de hârtie cu o singură culoare și lasă-le să se usuce. Ce combinații de culoare ți se par amuzante? Care sunt pline de energie? Dar triste? Care combinație de culori te sperie?

Semnează aici

Inventează un nume și o semnătură. Poate fi o anagramă a numelui tău. Anagrama este un amestec de litere dintr-un cuvânt, puse în altă ordine. De exemplu, de la Andrei pot să obțin, prin amestecarea literelor, numele noi Danrei sau Edanri. Semnează-te!

Cu mulțumiri prof. Daniela Miscov