Curriculum grădiniță

Dragi părinți,

Există două influențe majore în educația și viața copiilor: familia și educatorii.

În lumea educației, pedagogii Montessori ocupă un loc special, ghidându-ne copiii într-o călătorie de auto-descoperire, independență și învățare pe tot parcursul vieții.

Pedagogii Montessori posedă un amestec unic de calități care îi deosebesc. Ei nu sunt doar instructori, ci și facilitatori, observatori și ghizi care respectă fiecare copil ca individ, cu propriul ritm și cale de dezvoltare. În sala de clasă Montessori, pedagogii creează medii care sunt pregătite cu atenție pentru a stimula curiozitatea, explorarea și creativitatea. Ele oferă o varietate bogată de materiale și activități care răspund diverselor interese și abilități ale fiecărui copil, permițându-le să-și urmeze pasiunile și să-și descopere punctele forte.

Dar poate că ceea ce îi diferențiază în mod deosebit pe pedagogii Montessori este înțelegerea lor profundă a dezvoltării copilului și credința lor neclintită în potențialul fiecărui copil. 

Ei abordează fiecare zi cu un sentiment de uimire și bucurie, stimulând o dragoste pentru învățare care durează toată viața. Prin răbdarea, îndrumarea și încurajarea lor blândă, pedagogii Montessori îi împuternicesc pe copii să își asume învățarea, să facă alegeri, să rezolve probleme și să accepte provocările cu încredere și rezistență. Impactul lor depășește sala de clasă: pedagogii Montessori inspiră un sentiment de uimire și curiozitate care se extinde în fiecare aspect al vieții unui copil, hrănindu-le curiozitatea naturală și insuflându-le dragostea de a învăța pe tot parcursul vieții. 

Pe aceasta cale, vreau să îmi exprim cea mai profundă mulțumire față de Pedagogii noștri Montessori pentru dăruirea, pasiunea și angajamentul lor neclintit față de copiii aflați în grija lor. Munca lor este cu adevărat transformatoare, modelând inimile și mințile viitorilor noștri lideri, inovatori și factori de schimbare.

Dragi părinți, vă așteptăm cu drag în comunitatea noastră minunată, pentru a deveni parteneri în educația și viața copiilor!

Raluca Dumitru, Coordonator pedagogic Grădinița Montessano

Curriculum Montessori

Fiecare copil este unic, se naște cu un potențial și o misiune, ce îi călăuzesc drumul în viață. Rolul educației este să susțină copilul în descoperirea căii sale, el fiind singurul în contact cu propriul sine.

Grădinița Montessano este autorizată ca grădiniță Montessori, metoda care urmează “cursul firesc al naturii care se dezvoltă înăuntrul copilului”.  

Copilul folosește mediul în care se află pentru propria dezvoltare – adaptându-se, absoarbe și asimilează spiritul, obiceiurile, atitudinile unui loc, prin simpla viețuire în acel loc. Într-un cadru de ordine, caracter real, frumusețe și simplitate, adaptat la dimensiunile copilului pentru a-i încuraja independența, mediul pregătit conform standardelor internționale AMI conține toate lucrurile esențiale pentru dezvoltarea optimă a copilului.

Adaptarea la mediu, prin construirea și consolidarea independenței psihice și fizice este etapa dezvoltării umane specifice copilului preșcolar. Între 0-6 ani, copilul este senzorial, captând impresii din exterior cu ajutorul simțurilor, contruindu-și și organizându-și inteligența prin senzații. Mai întâi absoarbe lumea, apoi o va analiza.

Copiii studiază curriculumul internațional Montessori, îmbogățit cu elementele specifice curriculumului propriu montessano. Ariile curriculare AMI sunt:

organizate în zone de învățare alcătuite dintr-un set de materiale Montessori, care dezvoltă fiecare o zonă cheie de cunoștințe sau o abilitate, prin construcția progresivă, logică și specifică nivelului de dezvoltare a copilului, de la concret la abstract.

Copilul își poate realiza potențialul maxim numai cu ajutorul libertății și al experiențelor proprii din cadrul mediului.

În funcție de perioada senzitivă în care se află – spre exemplu ordine, dezvoltarea limbajului, matematică, copilul  alege materialul care îi răspunde nevoii lui interioare din acel moment și exersează, prin repetare și practică, cât timp îi este necesar pentru dobândirea respectivei abilități, în ritmul propriu construcției interioare.

Respectul mediului pentru ritmul propriu de construcție interioară se reflectă în auto-disciplină. 

Materialele Montessori au ca specific controlul erorii, oferindu-i copilului posibilitatea imediată de verificare a rezultatului muncii și de evaluare a propriului progres – transferând astfel controlul în mâinile celui care învață, sprijinind copilul să-și protejeze respectul de sine și auto-motivarea. 

Odată sedimentate în interior abilitățile și cunoștințele de care au nevoie pentru a intercaționa cu mediul exterior, copilul evoluează natural către activități desfășurate în comun cu alți copii, în cooperare

Sprijinul reciproc și auto-motivația se dezvoltă prin funcționarea în grupe de vârstă mixte, cu copii între 3-6 ani: cei mari îi ajută pe cei mici, cei mici îi observă pe cei mari și sunt stimulați intrinsec să evolueze.

Abilitatea esențială a pedagogului Montessori este OBSERVAREA COPILULUI, însoțind contrucția lui interioară cu respect pentru individualitatea, potențialul și ritmul de progres personal al fiecăruia. Ca să poată observa copilul, pedagogul are nevoie de transformare, să se observe întâi pe sine.

Cursul de formare ca pedagog Montesori la standarde internaționale AMI (singura organizație internațională înființată de Maria Montessori) durează un an și jumătate, asigurând atât specializarea profesională cât și dezvoltarea personală – TRANSFORMAREA ADULTULUI.  

Pedagogii grădiniței Montessano au diplomă de pedagog Montessori AMI, experiență la clasă și vechime în organizație.

În perioada vieții în care copilul își construiește ființa interioară, stabilindu-și principalele credințe despre sine: sunt/nu sunt, pot/nu pot, merit/nu merit, chei interioare de care va depinde succesul în educație și împlinirea în viață, metoda Montessori reprezintă garanția contribuției pozitive a educației la viața viitorului adult! 

Curriculum Montessano

Curriculum Montessano oferă copiilor cadrul de a avea și absorbi experiențe esențiale pentru viața lor: sănătatea și educația pentru viață ca baze solide ale construcției vieții copiilor, educația multiculturală ca mesager al toleranței și păcii, educația verde și cercetășia pentru conexiunea cu natura, precum și studiul limbii engleze.

Curriculum Montessano

Curriculum Montessano oferă copiilor cadrul de a avea și absorbi experiențe esențiale pentru viața lor: sănătatea și educația pentru viață ca baze solide ale construcției vieții copiilor, educația multiculturală ca mesager al toleranței și păcii, educația verde și cercetășia pentru conexiunea cu natura, precum și studiul limbii engleze.

Multiculturalitatea

Educație pentru viață și sănătate

Educație verde și cercetășie

Limba engleză