Izolarea dăunează imunității. Ce e de făcut?

Foto din galeria Kinderpedia Montessano

Imunitatea este afectată de statul în casă. Ce putem face?

Răspunsurile Mariei Varga la 3 întrebări frecvente venite din partea părinților

Deși au trecut numai trei săptămâni de când școala și grădinița Montessano s-au închis, timpul parcă s-a dilatat. În plus, s-au adăugat treptat și alte restricții, unii copii nu au mai ieșit din casă de două săptămâni. Părinții care nu au acces la o curte, cât de mică, și-au exprimat neliniștea privind imunitatea și starea de sănătate a familiei . Despre  gestionarea emoțiilor în această perioada am discutat împreună cu psihologul Montessano, Oana Petriman, articolul integral îl puteți citi aici:

Astăzi, Maria Varga, nutriționist-dietetician și colaborator Montessano, răspunde la alte trei întrebări frecvente venite din partea părinților.

1.Știm că vitamina D susține imunitatea, dar dacă stăm numai în casă nu se poate sintetiza, deci trebuie să luăm toți suplimente de vitamina D?

M.V. : Recomandarea mea este ca în fiecare an, din septembrie până în iunie, să suplimentăm aportul de vitamina D cu cel puțin 2000 ui/zi, administrate în timpul mesei. Chiar și înainte de această perioadă de izolare, prea puțini adulți ieșeau la o plimbare afară după prânz, timp de 15-30 de minute, astfel că majoritatea populației are un deficit de vitamina D. În aceste zile de izolare, adulților li se recomandă 5000 ui/zi pentru a crește imunitatea, dar dozele pot varia în funcție de istoricul medical și de analize.

O idee ar fi să luăm legătura cu medicul de familie și cu pediatrul pentru a discuta despre dozele optime de vitamina D pentru fiecare în parte. Există firme de curierat care livrează chiar și medicamente si suplimente, dacă nu gasim în farmacii sau magazine cu livrare online sau nu dorim să ieșim fizic până la o farmacie sau un magazin cu produse naturiste în această perioadă.

2.Imunitatea poate scadea și din cauza stresului? 

M.V.: Cu siguranță imunitatea scade pe bază de stres. De aceea tot ce înseamnă media – TV, laptop sau telefon – ne fac un deserviciu nu numai prin știrile alarmante pe care le livrează, ci și prin undele și radiațiile pe care le emană. Este de preferat să scoatem din priză și să oprim funcționarea device-urilor atunci când nu le folosim. De asemenea, recomand folosirea cmo-urilor de pe www.bioscem.ro cu rol de protecție – puteți folosi și codul de reducere  MAV20 sau MAV10 pentru cumpărături mai mici.

În plus, este recomandabil să se consume știri cu măsură, având grijă să ne luam informațiile din surse sigure. Fiind o perioadă nouă pentru toată lumea, în care se lucrează mult de acasă, ne vom expune și pe noi și pe copii mai mult, de aceea este important să nu exagerăm cu folosirea gadgeturilor, iar în timpul liber să limităm pe cât se poate expunerea la ecrane și alte gadgeturi.

Un aspect pozitiv al acestei perioade este timpul petrecut alături de familie. Pentru idei de activități prietenoase cu sănătatea de realizat împreună cu cei mici puteți să ne urmăriți pe facebook https://www.facebook.com/gradinitamontessano/ și https://www.facebook.com/ScoalaPrimaraMontessano/

sau pe blog https://montessano.wordpress.com

3.După o periaodă de izolare atât de lungă, nu vom fi expuși la orice virus sau infecție imediat ce vom părăsi casa? 

MV: A crede ca nu suntem expuși în mod constant în fiecare secundă a vieții noastre la virusuri și bacterii înseamnă dezinformare. Terenul este important, nu virusurile în sine. De aceea ne întărim terenul mâncând sănătos, menținând rutina de masă, luând suplimente atunci când este nevoie și respectând măsurile de igienă, importante nu doar acum când ni se reamintesc, ci importante dintotdeauna.

Un alt aspect pozitiv ale acestei perioade este ca ni se reamintesc măsuri de bază, de igienă, și se educă întreaga populație în acest sens. Practicând noi obiceiuri timp de mai multe săptămâni, acestea se vor integra în rutina zilnică, indiferent de motivul care stă la baza învățării acestora.

Timpul pe care îl avem acum la dispoziție pentru a mânca sănătos și conștient, împreună cu familia, mâncare proaspătă, gătită în casă, este deosebit de prețios și un motiv în plus pentru recunoștință. La inițiativa părinților din comunitatea Montessano, vom porni și un grup de suport Bucătăria Montessano de Acasă cu un canal video dedicat .

La final un gând bun

MV: Vă îmbrățișez, vă transmit pace și liniște tuturor și vă îndemn la rugăciune, care aduce liniște în suflete și nădejde că orice se va întâmpla este doar pe măsura a cât putem duce, nimic peste puterile noastre!

Resurse din belsug pentru un stil de viata sanatos gasiti si pe https://www.nutritionist-dietetician.ro

Zi cu tihnă și spor în toate, Cristiana Bălăceanu, aprilie 2020

Cu recunoștință,

Mariei Varga
Nutriționist-Dietetician