Mindfluness – o resursă care nu ne costă nimic, dar se poate dovedi neprețuită

Auziți probabil tot mai des de mindfulness și de alternative la medicamente, de uleiuri esențiale și de super alimente, de importanța mișcării și a prezenței conștiente. Deși poate părea doar ceva trendy, un nou val New Age sau doar cuvinte mari, la Montessano am ales să folosim toate aceste resurse și să observăm efectul pe care îl au în comunitate. Uleiurile esențiale sunt folosite în difuzorul cu ultrasunete pentru aromaterapie de către colegii instruiți în aromaterapie, purificatoarele de aer își fac treaba în liniște în clase, în bucătăria Montessano se lucrează aproape în totalitate cu alimente organice, din surse sigure și folosind rețetele propuse de către colaboratorul nostru nutriționist, psihologulul și kinetoterapeutul fac mișcare conștienta și mindfulness cu cei mici, iar Anca Coman face mindfulness cu noi, cei mari, pentru că este important ca mai ales cei care au grijă de copii să fie în primul rând bine cu ei înșiși, pentru a putea face și fi bine cu ceilalți.

Desigur, efectele pozitive ale celor enumerate mai sus sunt vizibile și vom povesti despre fiecare în parte pe acest blog.  Pentru că am participat la sesiunile de training ale Ancăi, am rezonat cu ele și le-am înțeles importanța, mă voi opri astăzi asupra acestora.

Foto Silent retreat – Anca Coman cu echipa Școlii Monessano, noiembrie 2019

Voi începe prin a spune că marea majoritate a acestor practici nu sunt deloc complicate și că pot fi făcute aproape oriunde, cu un minim de efort și de timp. De exemplu, respirația conștientă. Respirația alternativă sau ascultarea activă se pot face dimineața la trezire, în pat, pe drum, la o pauză în fața ferestrei, la culcare, oricând avem câteva minute pe care dorim să ni le dedicăm nouă. Grija față de sine umple paharul din care putem apoi oferi celorlalți. Dacă neglijăm să ne oferim momente de grijă, dacă neglijăm să ne ascultăm și să acționăm în concordanță cu ce ne spune corpul nostru și mintea, atunci sistemul imunitar slăbește. Iată de ce, mai ales în această perioadă, este nevoie să ne dedicăm timp și grijă, nouă, în primul rând. Programul de stat acasă poate fi haotic, extra-aglomerat, stresant prin prisma lipsei de rutine sau de implementare a noi rutine și epuizant, atât fizic, cât și psihic, dar cu atat mai mult, putem presăra mici pauze, în care să ne întoarcem atenția în interior, să trăim în momentul prezent și să ne încărcăm.

Un prim pas, poate fi vizionarea documentarului Heal, pe Netflix. Dr. Joe Dispenza este unul dintre cei care au luat cuvântul în documentar. Iată ce spune el despre imunitate:

“Dacă vreți să vă întăriți sistemul imunitar, practicați zilnic acest exercițiu simplu: recunoștința.

Noi am făcut un experiment: 120 de persoane care timp de 3 minute zilnic au lăsat deoparte resentimente, critici, ranchiună, furie, revoltă, lacomie, ură, reproșuri, mândrie, frustrare, frică, etc și s-au concentrat pe a simți recunoștință pentru ceea ce au în viața lor, apreciere, mulțumire. Am măsurat răspunsul corpului lor, răspunsul sistemului lor imunitar. Ne-a interesat în principal imunoglobulina A, care reprezintă principalul mijloc prin care organismul nostru se apară de bacterii și viruși. Atunci cand ești frustrat, agitat, speriat, stresat, etc, sistemul tău imunitar este slăbit, pentru că organismul tău percepe o stare de alarmă, este setat pe modul „luptă sau fugi”, toată energia ta se consumă pentru ca organismul tău să se ocupe de „amenințarea” exterioară. Nu mai ai suficientă energie disponibilă pentru interior, pentru procesele de creștere și pentru echilibrare/ apărare/ revigorare/ vindecare din interior.

Întrebarea pe care ne-am pus-o a fost: atunci când oamenii își deschid inima este posibil ca aceste substanțe chimice din interiorul nostru să ajungă la un nivel care să ne întărească sistemul imunitar?

Experimentul pe care l-am făcut a demonstrat că după primele 4 zile în care oamenii au făcut exercițiul despre care am vorbit mai sus, s-a înregistrat o schimbare semnificativă (nivelul imunoglobulinei A a crescut cu 50%).

Asta înseamnă că, de fapt, corpul tău este perfect capabil producă acele subtanțe chimice care să îți întărească sistemul imunitar suficient de mult. Asta înseamnă că starea ta interioară este mai puternică decât circumstanțele exterioare.

Doar făcând acest exercițiu simplu zi de zi, starea sistemului vostru imunitar devine din ce în ce mai bună. S-a dovedit că în același interval de 4 zile au fost activate si genele care previn apariția tumorilor/cancerului, cele care se ocupă de „repararea” țesuturilor afectate de diverse probleme, cele care previn îmbolnăvirea inimii, atacul de cord, cele care încetinesc îmbătrânirea, cele care previn problemele neurodegenerative și inflamatorii. În plus, a crescut nivelul substanțelor chimice care susțin/stimulează procesul de învățare.”

Un alt experiment, realizat de Dr. Emoto Masaru, a demonstrat că mostre identice de apă cristalizează diferit în funcție de cuvântul care este scris pe recipient. Apa din recipientele pe care au fost scrise cuvinte pozitive precum „iubire”, „recunoștință”, „iertare” a cristalizat simteric, cu detalii frumoase, fulgii de gheață având parcă coronițe desenate, iar apa din recipientele pe care au fost scrise cuvinte negative a cristalizat asimetric și fără detalii. Extrapolând, corpul uman este format din peste 70% apă, deci cuvintele și emoțiile pozitive pot influența starea de sănătate, atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ.

Altfel spus, o scurtă meditație de recunoștință nu ne costă nimic, din contră, s-ar putea dovedi neprețuită.