Pornind de la parcursul meu în autocunoaștere și dezvoltare personală, prin alegerile pe care le-am făcut în viață și evoluția firească sub toate aspectele: emoțional, profesional, educațional, m-am întrebat adesea cum pot contribui, prin faptele mele, la o lume mai bună, la o educație centrată pe valori și principii morale. Lumea nu reacționează la ceea ce vrei, ci la ceea ce ești! – citeam zilele trecute într-un articol și pe bună dreptate. Suntem ceea ce gândim , trăim și înfăptuim. Doar atunci când gândurile și emoțiile noastre sunt sincronizate și emit același semnal, prin intermediul energiei și vibrației transmise, noi putem fi creatorii propriei vieți. Procesul începe când începi să devii conștient de sensul pe care îl dai vieții tale, prin tot ceea ce faci și ești.
Colaborarea cu Montessano, a debutat când eram în plină dezvoltare a programelor pentru copii- Copii armonioși (grup de dezvoltare personală) și lucram la cabinetul individual de psihologie, atât cu copii, cât și cu adulți.
Având la bază o dublă specializare de educator-învățător și experiență practică de lucru cu copiii în învățământul tradițional de 4 ani, precum și specializare în psihologie clinică și consiliere gestalt, experiență de lucru ca trainer și instructor de Qwan Ki Do și Tam The de peste 15 ani, am acceptat cu bucurie să țin cursuri de dezvoltare personală cu copiii, la grădinița și școala Montessano. Pe atunci știam prea puține lucruri despre educația Montessori, de altfel deloc străină de felul meu de a simți, acționă și educa copiii, un mod de viață centrat pe copil și pe dezvoltarea armonioasă a acestuia, lucru cu care am empatizat puternic.
Am debutat în cadrul comunității prin susținerea de cursuri pentru grupele de 3-6 ani, cursuri de sănătate care îmbinau în mod armonios achizițiile cognitive cu dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor( Copilul curator; Copiii înțelepți). Abordarea holistică de sănătate completează programul educațional de bază și are ca obiectiv dezvoltarea armonioasă, atât fizica, emoțională, mentală, cât și energetică. Ne dorim să creștem și să educăm copiii , cu aripi sănătoase pentru viață, apropiați și iubitori de natură, cu principii sănătoase și cu un set clar de valori morale.
Lucrez cu bucurie și entuziasm cu preșcolarii în cadrul cursului de Educație cu înțelepciune din Ziua Sănătății, care are loc săptămânal și unde descoperim împreună bucuria contactului deplin, gestionarea emoțiilor și a situațiilor conflictuale, învățam despre reciclare creativă, biodiversitate, educație ecologică, grijă față de natură și față de mediul înconjurător. Educație cu Înțelepciune este un curs prin care copiii dobândesc toate aceste cunoștinte și abilitați, respectând principiile și valorile morale: curaj, îngăduință, empatie, respect, simplitate, creșterea stimei de sine, abilitați de lucru în echipă, bucuria descoperirii cunoștințelor noi, autocunoaștere și gestionare emoțională, recunoștință și practica mindfulness. Copiii sunt prin natura lor dornici să învețe și să descopere, să exploreze și absorb pur și simplu din mediu , dobândind astfel experiențe de viață. Rolul adultului este de a ghida copilul cu blândețe și de a crea un mediu potrivit pentru învățare, fără a le spune sau indica rezultatul dorit. Adultul este un fin observator și intervine în mod creativ doar atunci când i se solicită ajutorul și copilul nu poate realiza singur.
Ca o extensie a acestui program, am apreciat realizarea dezvoltării unui mediu armoios, prin aplicarea unor strategii de dezvoltare a sănătății și echilibrului psiho-emoțional al adulților din mediu, la locul de muncă. O muncă de bună calitate poate îmbunătăți și proteja sănătatea. Un mediu și un climat adecvat de învățare presupune adulți dedicați, echilibrați emoțional, motivați intrinsec și cu dăruire și dragoste față de copii și față de ceea ce sunt și fac în mediul educațional. În aces sens, pe lângă interacțiunea directă cu copiii zilnic, la triaj, în cadrul cursurilor de dezvoltare personala, a orelor de observare în clasă, a coordonării și implicării directe în demersurile de adaptare și coordonare la locație, am depus eforturi active pentru promovarea , prevenirea și tratarea sănătății psiho-emoționale a adulților din mediu , prin întâlniri recurente de consiliere individuală, consiliere a echipei pedagogice, consiliere a echipei administrative, prin dezvoltarea de strategii de optimizare și creștere a calității interpersonale și relaționale a membrilor comunității noastre , prin calibrarea volumului și ritmului de lucru, stabilirea unui flux și al unui program care să permită un echilibru între planul personal și cel profesional, promovarea stării de bine, prin identificarea și crearea de resurse la locul de muncă, astfel încât să venim cu toții motivați și dornici de a fi prezenți acolo, cu toate resursele de care dispunem, pentru a crea împreună un mediu educațional armonios și pentru a oferi copiilor noștri aripi sănătoase pentru viață.
Anul acesta școlar, am demarat un proiect drag sufletului meu, Mărul Verde, un proiect de voluntariat unde contribuim împreună, copii, părinți ,dascăli, prin micile gesturi de bunătate și prin obiceiuri sănătoase, pentru a proteja și a crea un mediu sustenabil și pentru a oferi copiiilor noștri educație pentru viață, prin respectarea și gestionarea resurselor naturale, curățarea mediului, reciclare creativă, reducerea consumului inutil (alimentar,vestimentar și de alte feluri). Mărul Verde este un program de voluntariat al comunității de preșcolari Montessano.Odată cu vârsta școlară, copiii montessonieni continua în acelasi spirit și devin cercetași SCOUT, cea mai mare organizație de voluntariat pentru natură și umanitate din lume.
Suntem exemple pentru copiii noștri și pentru copiii pe care îi educăm prin tot ceea ce suntem și facem. Educația cu adevărat începe din mediul familial și primii ani de viață sunt esențiali în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Montessano este o comunitate de oameni frumoși, în care părinți și dascăli împreună avem principii și valori comune și ne regăsim pe un sens al parcursului educațional al copiilor noștri, al copiilor pe care noi îi educăm.Iubesc și fac cu dăruire ceea ce fac , simt că ne susținem și ne sprijinim reciproc și există o sinergie a echipei care face ca lucrurile să se întâmple cu ușurință, bucurie și rezultate excepționale.Mugurașii și Bobocii noștri (copiii anteprescolari/grupa 1-3 ani) au parte de o adaptare cu blândețe, părinții sunt consiliați și ajutați în tot acest demers, pentru o bună integrare în comunitate.
Sunt recunoscătoare părinților pentru încrederea cu care ne investesc și pentru buna colaborare în tot acest demers.
Lucrez de la 19 ani cu copiii și simt că acesta este darul meu– de a dărui mai departe din ceea ce sunt, fac și gândesc. Montessano mi-a dăruit aces loc, alături de o echipa dedicată și de o comunitate de oameni frumoși – o oportunitate de a dezvolta și de a oferi tot ceea ce este mai bun în educația copiilor.Când închid ochii și mă gândesc la comunitatea aceasta îmi imaginez o grădină cu flori – fiecare e unic, frumos, special, diferit, autentic în felul său. În grădina sufletului meu cresc florile Armoniei și odată cu ele înflorește și sufletul meu.
Mugurașii și Bobocii noștri cresc și trec mai departe în grupele de 3-6 ani (Teiul Înmiresmat, Eucaliptul Curcubeu și Cireșul Înflorit), apoi urmează cursurile școlii noastre primare și mai departe programele Green Hub pentru gimnaziu.Dintr-o sămânță a crescut un mugure sau un boboc, care a înflorit și a dus cu sine firul verde al înțelepciunii educației Montessano: dragostea și respectul față de sine, față de ceilalți și față de Natura Mamă.
Natura ne da zilnic exemplul de a trai. Depinde de noi, în mod constructiv și armonios cum trăim această viață.
Copiii sunt daruri unice, tot ceea ce părinții au mai de preț. Îmi amintesc asta zilnic, când mă conectez la rolul de mamă sau când văd zilnic la triaj pe copiii care vin cu bucurie, îmi zâmbesc sau vor o îmbrățișare sau plâng și cer să fie ținuți în brațe și ascultați.
Asta e cel mai de preț lucru pe care l-am primit de la Montessano- sensul de a fi și de a dărui, AICI și ACUM!
Mulțumesc, cu RECUNOȘTINȚĂ!
Oană Gligor, psiholog, consilier gestalt și trainer Tam The