Pe urmele secuilor – articol de Maria Racoviță, cercetaș și elevă Green Hub Montessano

,,În rod cireșii, printre frunze, roșu ochi, la drum Cercetașii.”

Într- o zi binevoitoare de toamnă, sâmbăta dimineața, Cercetașii Montessano pleacă din fața școlii spre Predeal, cu autocarul. Pe drum, Cercetașii cu experiență le prezintă noilor veniți responsabilitățiile din cadrul unei patrule. Când ajung la Cabana Trei Brazi, se întâlnesc cu Cercetașii din Dumbrava Minunată. Înainte să plece spre pădure, Cercetașii se joacă joculețe, în timp ce doi măgari pofticioși le cotrobaie prin ghiozdane.

Pe drum spre pădure, lupișorii și temerarii cântă fericiți cântecele cercetășești și admiră priveliștea superbă de munte. Când ajung la Cabana Poiana Secuilor, se opresc pentru o pauză de masă în care fiecare Cercetaș își face un mini picnic cu de toate. Apoi, se adună într-un cerc pentru a vota noii lideri de patrule. Trei lupișori mai mari sunt votați, iar ceilalți lupișori îi felicită din tot sufletul. Cercetașii mai mari își aduc aminte de camp- ul de la cabană și împărtășesc amintirile lor și cu cei mici. Apoi, Akela le dă cercetașiilor câte un pahar în care îi roagă să adune ceva care le atrage lor atenția din pădure, ca mai apoi să îl studieze cu atenție. Cercetașii își continuă drumul spre pădure. De cum ajung acolo, fiecare încearcă să se conecteze cu natura și să observe plantele și ființele din jurul lui. Când toți cercetașii și- au luat câte un mic obiect în pahar se aduna iar într-un cerc pentru a-și arăta obiectele adunate și pentru a vorbi despre experiența din ziua aceea. Apoi, lupișorii și temerarii se îndreaptă înapoi spre autocar. La reintalnirea cu lupișorii din Dumbrava miunată, se întrec unii cu alții în jocul ,,trage sfoara”. Cercetașii Montessano se bucură de câștig jucând sticluța cu otravă prin iarba cea mare. Când liderii adulți anunța plecarea, toți Cercetașii se pregătesc cu rucsacii în spate, mobilizându- se pentru a-și continua drumul spre autocar. Lupișorii formează partea din față a rândului, iar temerarii se adună doi câte doi în spatele lupișorilor. Drumul de întoarcere a fost mai obositor decat drumul de la dus, deoarece toți cercetașii erau obosiți.

În autocar fiecare cercetaș s-a așezat pe scaun, bucuros că drumul se sfârșise, dar și un pic trist că se termină ziua minunată petrecută în natură, alături de prieteni.

Pe drum spre casă, temerarii au jucat joculete de cuvinte cu cei mici, care s-au dovedit a fi foarte inteligenți. Când au ajuns înapoi la școală toți cercetașii erau epuizați dar, totuși fiecare avea un sentiment profund de mândrie, deoarece reușiseră să își dozeze energia pentru o zi lungă și plină de provocări.